Spotify reduce prețul abonamentului Basic: Cât scoți din buzunar ca să folosești platforma

de: Ozana Mazilu
24 06. 2024

Spotify a introdus un nou plan pentru abonații din Statele Unite care menține prețul vechi de 11 dolari pe lună, cu condiția de a renunța la accesul la audiobooks.

Planul Basic revine în SUA fără acces la audiobooks

Acest nou plan, denumit Basic, oferă același conținut muzical și de podcasturi ca și abonamentul Premium, dar fără cele 15 ore de acces la audiobooks, o funcție adăugată recent despre care se suspectează că mulți abonați nu o consideră esențială. Spotify a anunțat la începutul acestei luni că va crește prețul abonamentului Premium la 12 dolari pe lună, începând cu luna iulie.

Planul Basic este similar cu unul lansat în Marea Britanie luna trecută, unde costă 11 lire sterline pe lună, comparativ cu 12 lire sterline pentru Premium cu acces la audiobooks.

Controverse și acuzații privind integrarea audiobooks

Integrarea audiobooks în Spotify nu a fost lipsită de controverse. La începutul acestei luni, National Music Publishers’ Association (NMPA) a cerut Comisiei Federale pentru Comerț să investigheze această mișcare, numind-o „o schemă pentru a crește profiturile prin înșelarea consumatorilor și evitarea plății drepturilor de autor pentru muzică.” Plângerea NMPA susține că Spotify va plăti cu aproximativ 150 de milioane de dolari mai puțin în drepturi de autor pentru muzică în următorul an din cauza integrării audiobooks. Spotify a declarat pentru Engadget că nu a făcut nimic greșit și a respins acuzațiile.

Aceasta nu este singura măsură de economisire luată de Spotify. Anul trecut s-a raportat că compania plănuiește să revizuiască modelul de plată a drepturilor de autor, una dintre măsuri fiind demonetizarea pieselor care câștigă mai puțin de cinci cenți pe lună, eliminând astfel unii artiști indie fără audiențe stabilite.

Cum să treci la planul Basic

Spotify a concediat, de asemenea, aproximativ 9.000 de angajați la sfârșitul anului trecut, invocând „diferența dintre obiectivul nostru financiar și costurile noastre operaționale actuale”.

Pentru a trece la planul fără acces la audiobooks, utilizatorii trebuie să navigheze la pagina contului, să selecteze „Manage your plan” și „Change plan”, și apoi să aleagă opțiunea Basic. Pentru noii abonați, opțiunea Basic este disponibilă la înscriere.

Actualizare, 21 iunie 2024, 14:36 ET: Această știre a fost actualizată pentru a menționa că posibilitatea de a opta pentru planul Basic este acum disponibilă.